Almacelles celebra el dia gran de la seva Festa de l’Aigua

Tot i que les condicions meteorològiques semblaven que havien de fer una mala passada als actes programats per aquest diumenge, 4 de març, de moment i durant el matí s’ha donat una treva i s’han pogut dur a terme amb total normalitat els principals actes previstos, com el Concurs Nacional de Colles Sardanistes que han fet un ple absolut a la Plaça de la Vila, i el 24è Concurs de Pintura Ràpida “Vila d’Almacelles”, un dels primers del calendari i dels més veterans dels que se celebren en les nostres contrades i amb una participació de 19 pintors arribats de Catalunya i Aragó. També han tingut força èxit les visites guiades a l’edifici consistorial d’Almacelles, un lloc ple de secrets als què s’hi han pogut apuntar una cinquantena de persones que els han descobert gràcies a unes visites guiades.

Per la tarda, es preveu el plat fort de la jornada: la 63a. edició de la Desfilada de Carrosses i el 6è Concurs de Comparses de la Festa de l’Aigua. En aquesta ocasió són 22 les carrosses apuntades, arribades de tot arreu: Almenar, Alguaire, Rosselló, Alcarràs, Lleida, Albelda i Almacelles que, amb dues carrosses inscrites, participaran en el tradicional Concurs amb importants premis per als guanyadors. En l’apartat de comparses s’hi presenten quatre, arribades de Binèfar, Lleida, Altorricó i Almacelles, en una gran competició per veure quina és la guanyadora en música, originalitat, posada en escena i ritme.

Com a curiositat de la present edició, cal fer esment dels quatre tractors antics dels anys cinquanta del segle passat que encapçalaran la rua, i que ens remuntaran als origens d’aquesta Desfilada de Carrosses, quan el que desfilaven eren els tractors que havien acabat de comprar els pagesos de la població i que els volien mostrat als seus vilatans com a màxim exponent de la modernització i mecanització del camp que havia suposat posar en regadiu tot el terme d’Almacelles gràcies al Canal d’Aragó i Catalunya. En aquesta mateixa línia, també hi seran presents cavalls i carruatges de tombants del segle XIX al XX, que ens transportaran a l’Almacelles de l’època en què s’inaugurà el Canal, i motiu de la Festa de l’Aigua.