80 ANYS DESPRÉS ES DIGNIFICA LA MEMÒRIA DE 20 REPUBLICANS D'ALMACELLES I GIMENELLS, AFUSELLATS A BINÉFAR, EXHUMATS I ENTERRATS A ALMACELLES.

El proper dissabte, 14 d'abril, a les 16:00 hores al Cementiri d'Almacelles, davant el nínxol núm. 717, l'Ateneu Republicà de Binéfar i Comarca, amb la participació de les famílies i la col·laboració de l'Ajuntament d'Almacelles, retrà un homenatge als republicans allà enterrats i a les seves famílies, descobrint una làpida amb tots els noms dels que jeuen en aquest nínxol.

L’Atenteu Rebublicà de Binèfar i Comarca ens fa arribar la següent nota de premsa per fer-la extensiva a tots els mitjans de comunicació que vulguin cobrir aquest acte:

“Fa 80 anys, l'1 d'abril, les tropes de Franquistes entraven a Almacelles. Van ser dies de persecucions i repressió. Van capturar a diversos ciutadans d’aquesta vila per motius ideològics i polítics. Vint d'aquests veïns eren d’Almacelles i Gimenells, dels qui entre ells hi havia 4 dones, una d'elles en estat de gestació molt avançat. Algun d'ells, quan la seva parella els portaven menjar on els tenien detinguts, comentava "Crec que aviat ens deixaran anar. No hem fet res" referint-se a que no tenien causes pendents amb la Justícia. Va ser al capvespre del dia 20 d'abril de 1938, que els van traslladar, als 21, suposadament a la presó de Barbastre, però a la sortida de Binèfar, els vehicles es van aturar i van fer baixar als 21 presos. Allà mateix hi havia una gran fossa, al costat d'una cuneta, i allí es on els va arribar la mort per l'escamot d'execució, sense judici, a l'ombra de l'ocàs, sense saber la causa del seu crim per rebre tan dur càstig. Van morir per ser republicans, per les seves idees, per defensar la democràcia, la pau i la llibertat. Aquest va ser el seu únic crim. Tots van morir, a excepció d'un que es va salvar quedant sepultat per un company mort.

Anys més tard, concretament el 2 de març de 1958, un Jesuïta amb alguns familiars dels republicans morts es van dirigir al lloc de l'execució i van exhumar els cossos, reconeixent-los per les pertinences personals. Van recollir les restes i les van traslladar a un nínxol, propietat del monjo jesuïta, al nou Cementiri d'Almacelles que s’acabava d’estrenar. Des del 1958 aquell nínxol roman amb l'única inscripció de la data de l'exhumació”.

Dissabte 14 d'abril, a les 16:00 hores al Cementiri d'Almacelles, davant el nínxol núm 717, l'Ateneu Republicà de Binéfar i Comarca, amb la participació de les famílies dels executats i la col·laboració de l'Ajuntament d'Almacelles, farà un homenatge merescut als republicans allí enterrats i a les seves famílies, descobrint una làpida amb tots els noms dels que jeuen en aquest nínxol.

El mateix dia a les 13:00 hores, a Binéfar, a la sortida de la població direcció a Montsó, al costat del magatzem d'Electricitat Palacín, al monòlit que al seu dia es va erigir, al lloc on van ser afusellats molts dels republicans de la comarca, també es farà un homenatge i lliurament floral.
Amb aquest acte es pretèn ajudar a tancar les ferides que encara continuen obertes. Cada vegada més s'alcen les veus de fills/es, néts/es i besnéts/es dels represaliats de la nostra societat demanant la restitució de la memòria d’aquestes víctimes de guerra.

Entre tots hem de fer un acte de reflexió i de praxi per tancar aquestes ferides, per tal de poder avançar cap a un estat democràtic real, de tots i totes, i per a tots i totes.

Ajuntament d’Almacelles