Parc d'Europa i el Vilot

 

Parc d
Parc d'Europa

El parc d’Europa

A tocar de la Rambla de la Il·lustració trobem el Parc d’Europa, un espai públic posat en funcionament en 2012, de 2,5 Ha., amb un llac de 3.000 m2 de 60 metres de diàmetre i conformant un espai de zona verda i esbarjo, el més gran de que disposa la localitat. En ell es pot fer un recorregut per la Història d’Europa des de la Prehistòria fins als nostres dies i encara cap al futur, a través d’uns elements escultòrics d’acer amb informació troquel·lada i uns Qr que enllacen amb la informació relativa a l’escultura i període de que es tracti. És un equipament potent i amb vocació de ser punt de referència de la vila adreçat a tothom però molt especialment a aquelles persones que gaudeixen en més ocasions i intensitat dels espais públics, els nens, els joves i la gent gran en combinar elements estàtics amb d’altres dinàmics i encara interactius que fan del parc un lloc per gaudir la tranquil·litat oferint alhora possibilitats de lleure, esport i esbarjo.

El Vilot

L’altre gran turó d’Almacelles. Símbol i referent del lloc on es trobava l’antiga Almacelles, d’arrels andalusines i desenvolupament medieval. Arrasada i despoblada durant la Guerra dels Segadors, encara podem veure i gaudir de l’interessantíssim jaciment arqueològic del Vilot. Allí podrem comprovar com era una part d’aquest poble: murs, carrers, empedrats, forns de calç, cisternes... Tot un llegat que ens farà retornar al món medieval en què Almacelles es conformà com un dels grans nuclis industrials en la fabricació de terrissa i ceràmica de la zona.

Als peus del Vilot, des del qual hom hi pot tenir les millors vistes de la població i de tota la Llitera aragonesa, també podrem gaudir d’uns dels parcs més concorreguts a l’estiu de la població: el Parc del Vilot. Aquesta zona verda recupera l’espai que durant anys i panys havien estat els antics dipòsits d’abastiment d’aigua de la població i després un abocador de runa. Ara, del que fou un dels dipòsits, se n’ha fet un llac i del que eren espais per a la brossa són una zona de gespa i d’arbres ideal per fer menjades i altres activitats a l’aire lliure.