Museu Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal

 

Almacelles, la ciutat ideal
Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal

Almacelles, la ciutat ideal? Una pregunta que, possiblement, hom entendrà amb la visita al Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal. Un equipament que ha obert recentment les seves portes i que pretén ajudar a conéixer i a entendre d’una manera amena i atractiva el per què i el com del naixement de les ciutats, incidint –molt especialment- en aquelles que han tingut un urbanisme reticular, com és el cas d’Almacelles.

En primer lloc, el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal (MAU) ha apostat per fixar la seva seu en un edifici emblemàtic de la població, ajudant a recuperar i salvaguardar el que fou antic Liceu Escolar i posterior escola graduada de nois de la població. L’edifici, obra de Joan Bergós i Massó, és un bell exemple d’arquitectura noucentista construit l’any 1919, amb algun element modernista com el treball del maó en portes i finestres.

En ell podrem descobrir, gràcies a plafons, àudiovisuals i una rica col•lecció de plànols, llibres i altres documents, el naixement de les ciutats al llarg de les centúries. Aprofundirem en el llegat d’alguns arquitectes i conceptes que ens ajudaran a entendre el disseny de les ciutats ideals, reticulars. Illes perfectes emmarcades per carrers linials. Un model que perservera des de l’antiga Grècia fins als nostres dies.

Trobarem, també, un espai dedicat a Almacelles. El naixement d’una vila al segle XVIII i que fou dissenyada, projectada i edificada segons els paràmetres de la Il·lustració. De la mà d’un rei: Carles III; d’un noble barceloní il·lustrat: en Melcior de Guàrdia i Matas, i del millor arquitecte de la Ciutat Comtal del set-cents: en Josep Mas Dordal, es va donar vida a la nova Almacelles. Un exemple únic i excepcional a tota Catalunya i que li comportà que el seu centre històric fos declarat el 2009 Bé Cultural d’Interès Nacional, per part de la Generalitat de Catalunya.

Una espectacular maqueta ens permetrà conéixer com era l’Almacelles del segle XVIII i com l’esperit d’una vila de la Il·lustració no va defallir en tots aquests segles, conservant i preservant -encara avui en dia- un urbanisme reticular que la fa especial i única.

A més de tot això, també podrem gaudir de les diferents i variades exposicions temporals que es poden contemplar en un espai dedicat a aquest tipus de mostres, ubicat a la primera planta del museu.

No dubteu, doncs, en visitar el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal d’Almacelles. Teniu l’oportunitat de fer visites guiades i de combinar aquesta amb un passeig pel centre històric de la vila, coneixent de primera mà la nostra ciutat ideal.

Us hi esperem!

C/ Pitàgores, 2
25100 ALMACELLES (Lleida)
Tel.: 973 74 20 01

www.museualmacelles.cat
mau@almacelles.cat