Les Rambles

 

Vista aèria de les Rambes
Vista aèria de les Rambes
Les Rambles
Les Rambles
Les Rambles
Les Rambles
Les Rambles

Les Rambles d’Almacelles
Un passeig d’1,3 Km d’història, art i lleure

La Rambla, o millor dit, les Rambles d’Almacelles són una de les artèries vitals i amb més personalitat de la vila. De fet, poques ciutats del nostre entorn poden presumir d’un passeig ininterromput d’1,3 Km de llarg i 30 metres d’ample. Unes rambles que, a més d’ombra a l’estiu, enriqueixen l’esperit del passejant amb escultures, monuments, flors i –en definitiva- amb molta vida durant tot l’any. Aquesta és la nostra Rambla.

La Rambla d’Almacelles neix quan el veritable pol econòmic de la població era l’estació de ferrocarril i el seu entorn curull de naus, molls de càrrega i descàrrega i viatgers de tot tipus i condició. Aviat es va veure la necessitat de crear un gran vial que comuniqués aquesta estació amb l’aleshores carretera general. Aquest nou vial evitaria el pas de trànsit pesant pel centre urbà. Finalment, l’urbanista José Benedicto va posar negre sobre blanc i la dissenyà per primer cop en el projecte d’eixample de la nova vila, projecte que s’aprovaria el 1909 i entraria en vigor el 1910.

Amb el creixement demogràfic d’Almacelles i l’eixample previst per Benedicto, el poble s’estén cap a l’est i la Rambla comença a configurar-se com a vial cap als anys seixanta. Finalment, el 1970 s’urbanitza segons el projecte de l’arquitecte Ángel Mejón i se li dedica al General Manso, amb font i monument commemoratiu inclosos.

Amb la democràcia es canvia la denominació i passa a ser la Rambla de Catalunya (de l’estació de ferrocarril al carrer Major) i la Rambla de la Generalitat (del carrer Major al carrer de Sant Roc). L’any 1984 es decideix substituir el monument per un altre de més democràtic i s’encarrega a l’arquitecte Lluís Guasch i Fort, canviar l’antiga font per l’obra Nominas Mudas, conegut popularment com les Quatre Barres i lloc de concentració cada 11 de Setembre per fer l’ofrena floral de la Diada. Amb els anys s’hi afegeixen altres peces escultòriques, com el Monument a la Sardana, obra en forja de l’artista local Ramon Mur. El 2007 es renova tot el passeig de la Rambla de dalt a baix i és el tret de sortida d’un perllongament cap al sud amb les Rambles de la Il·lustració i de Carles III.

Si comencem per la Rambla de Catalunya, des de l’escalinata d’accés a l’estació de trens i en sentit descendent, ens trobarem amb el Monument al Món del Ciclisme. Una original peça que es va aixecar en conmemoració del centenari de la Volta Ciclista a Catalunya (únic monument commemoratiu al respecte) i que s’inaugurà el 2011 al mateix lloc on tingué l’arribada d’una de les etapes de la Volta a Almacelles el 1976.

Més avall, quan la Rambla es troba amb el carrer Major, i un cop passades les magnífiques columnes salomòniques en maó de les Quatre Barres, ens creuarem amb la font monumental. Aquest punt estratègic és on es concentra el major nombre de terrasses i bars d’aquest passeig i sempre és un lloc animat i ple de gent, sigui l’estiu o sigui l’hivern.

Més cap al sud, i passada la Rambla de la Generalitat, és on comencen les noves Rambles. La primera és la Rambla de la Il·lustració. L’antiga tribuna neoclàssica del Palau dels barons d’Esponellà d’Almacelles i l’únic vestigi que se salvà de l’enderroc d’aquest magne edifici del 1773, ens donarà la benvinguda com si d’un arc triomfal es tractés, obrint al passejant una nova perspectiva de la nova Almacelles del segle XXI.

Més endavant, un passeig de tuies ens emmarca al bell mig la Font d’Atena. Una font de 18 metres de longitud, dividida en cinc estanys i tres salts d’aigua. Al bell mig del primer estany i centrant la primera làmina d’aigua, se situa l’escultura daurada de la deessa Atena. En la mitologia grega Atena és la deessa de la saviesa, de l'artesania i la protectora de la ciutat d'Atenes i de moltes altres poblacions. Des d’aquest punt, hom pot contemplar a ponent el magnífic Parc d’Europa, la zona verda més extensa de la població i lloc de trobada de grans i petits enmig de 2,5 hectàrees d’arbres, escultures, zones infantils i un llac artificial de 60 metres de diàmetre.

La Rambla de la Il·lustració finalitza en la gran rotonda coneguda com la Plaça de les Llums; cruïlla de les rambles amb l’Av. de Josep Mas Dordal, el gran eix viari est-oest de l’eixample sud de la població. Aquesta plaça està presidida per l’obelisc més alt de Catalunya (amb 23 m. d’alçada). La seva base està formada per un quadrat de 2,5 m. per cada banda, que es va estretint a mesura que va pujant fins al cim i que acaba en un piramidó metàl·lic daurat, fet d’un misteriós aliatge de metalls que segueixen una antiga tradició mil·lenària.

D’aquesta plaça s’inicia una altra Rambla cap al nord anomenada de Carles III, el darrer tram que finalitza pràcticament al mateix vessant de la Serra de l’Olivar. Tot just en el primer tram, hom pot trobar l’escultura “Natura. Vida. Cultura”, de l’escultor Ángel González. En ella s’intenta integrar en un sol conjunt escultòric la cultura (en forma d’un llibre i una ploma) i la vida i la natura (en forma d’un arbre que puja cap al cel).

El significat i la ubicació és doble. D’una banda, té molt a veure amb l’esperit il·lustrat de Carles III, el monarca que va auspiciar la repoblació de la nova vila d’Almacelles durant el segle XVIII i la seva tasca ingent a favor de la cultura. No obstant, també s’aprofità l’any 2013 en què s’instal·là per retre homenatge al centenari del naixement de Salvador Espriu, una de les figures cabdals de les lletres catalanes del segle XX.

Com veureu, cent anys després del primer projecte, les Rambles d’Almacelles són una atractiva realitat i un dels millors aparadors de la nostra vila. Una artèria vital que us permetrà prendre el pols a la nostra ciutat i a la seva gent. Us hi esperem!